Lambaliha pilaff Varstu Vürtsi vürtsika salatiga

8 portsjonit, u 1.5 tundi
0,5 kg riisi
400 g lambaliha või kanafileed
100 ml õli
2 keskmist tomatit või 1 purk purustatuid tomateid omas mahlas (400 g)
1 keskmise suurusega sibul või 100 g marineeritud sibulat
1 keskmise suurusega porgand
6-8 küüslauguküünt (võib kasutada marineeritud küüslauku)
400-500 ml vett
sool, loorber, must terapipar, vürtsid

Riis läbi pesta kuni pesemisvesi on selge, siis lisada 400 ml vett ja jätta 30 minutiks seisma.
Lihatükid (u 1x2 cm) pruunistada, segades intensiivsel tulel vähese koguse õliga, soovitavalt kaanega malmpotis. Lisada maitse järgi vürtsid ja sool. Segada, lisades peenteks poolrõngasteks lõigatud sibul ja tükeldatud porgand. Hoida keskmisel tulel, kuni sibul hakkab pruunistuma ja lihast eraldub rasv. Lisada riis koos veega (mitte kurnata), valada juurde ülejäänud vesi ja õli, hoida vähesel tulel, kuni riis valmib. Segada ja vajadusel lisada vett juurde. Vahepeal lisada peeneks hakitud tomatid ja küüslauguküüned.
Serveerida võib Varstu Vürtsi vürtsika salati, Varstu Vürtsi pipratomati ja marineeritud köögiviljadega.


Pilaffi tegemisel ja roa kaunistamisel kasutati Veski-Matti punast riisi, Uus-Meremaa lambaliha tagatükki, Gloria seesamiõli, Rimi purustatud tomateid, Paganamaa küüslauku, Java pikka lõhnapipart, Rimi marineeritud lombardi pipart ja aknal kasvatatud murulauku.

Viinerid riisi ja Varstu Vürtsi vürtsika tomatiga
riis: 8 portsjonit, u 1.5 tundi

450 ml riisi
1,2 l vett
50-100 ml õli (soovitavalt seesamiõli)
1 väike sibul, hakitud peeneks
1 roheline tšillipipar, hakitud peeneks
1 suur küüslauguküüs, hakitud peeneks
1/2 teelusikatäit garam-masalat või Santa-Maria üldmaitseainet
500-600 ml kanapuljongit (võib kasutada kuubikut)
1/2 teelusikat soola

Riis läbi pesta kuni pesemisvesi on selge, siis lisada vesi ja jätta 30 minutiks seisma. Seejärel kurnata ja jätta riis sõelale veel 20 minutiks.
Kuumutada õli, soovitavalt kaanega malmpotis. Lisada sibul. Kui sibul on kergelt pruun, lisada kurnatud riis, tšilli, küüslauk, garam-masala ja sool. Segada kergelt 3-4 min, lisada puljong ja ajada keema. Siis panna kaas peale ja kuumutada väga madalal tulel 25 min.
Serveerida võib köögiviljadega, Varstu Vürtsi vürtsika tomati ja Varstu Vürtsi pipratomatiga.
Roa tegemisel ja kaunistamisel kasutati Veski-Matti sõmerat riisi, Rakvere Hot-dog`i lihaviinereid, Gloria seesamiõli, Paganamaa küüslauku, Maggi kanapuljongikuubikut ja Luunja kurki.
Riisi retsept: Madhur Jaffrey.

Sealiha välisfilee kartuli ja Varstu Vürtsi vürtsika kastmega
5 portsjonit, u 30 min.

5 lõiku sea välisfileed, praetud
3 sl õli
1 väike sibul, lõigatud rõngasteks (võib kasutada marineeritud sibulat) ja praetud
2 küüslauguküünt, riivitud
8-10 keskmist kartulit, keedetud
sool, must pipar
Serveerida võib köögiviljasalati ja Varstu Vürtsi vürtsika kastmega.
Roa valmistamisel ja kaunistamisel kasutati Rimi seavälisfilee lõike, Jaagumäe kartulit, Painküla rapsiõli, Dimdini marineeritud sibulat ja Paganamaa küüslauku.